Ülkemizde Kripto Paralar İçin İkinci Dalga Başladı!

2 years ago 135

Türkiye’de yaşayan insanların kripto paralara yönelmesi için çok fazla motivasyon kaynağı var. Artan enflasyon, TL’nin değer kaybı, ekonomik sıkıntıların artarak devam etmesi. Bu durum daha fazla Türk vatandaşının kripto paralara alaka göstermesine sebep oluyor. Büyük kripto para borsaları da bu sebepten Türkiye pazarına giriş yapıyor.

Borsalardan Türkiye’ye İlgi

Dünyanın en büyük kripto para borsaları arasında yer alan Bitfinex, kısa süre önce Türkiye pazarına genişleme planını açıkladı. İddialara göre Coinbase gözünü yerel borsa BtcTurk’e dikti ve Binance ise ilk müşteri hizmetleri merkezini ülkemizde başlatıyor. Tether’in CTO’su Paolo Ardoino şunları söyledi;

“Bitfinex, Türkiye’de büyük bir potansiyel görüyor. Özellikle önerilen kripto para yasası göz önüne alındığında. Önerilen yasa, kripto para birimlerini, Türkiye’nin para birimi olan başarısız TL’yi destekleyecek şekilde konumlandırmaya yardımcı olacaktır”.

KuCoin CEO’su Johnny Lyu, “Türkiye, KuCoin’deki en büyük 5 pazardan biri ve oldukça hızlı büyüyor” dedi. Lyu, Ocak 2022 ve Ocak 2021 ile karşılaştırıldığında borsadaki Türk kullanıcı işlem hacminin sırasıyla 23,8 kat ve 23,6 kat arttığını da söyledi.

Ayrıca, Liranın satın alma gücündeki düşüş, Türk vatandaşlarının kripto paralara olan ilgisini daha da artırıyor. Bitcoin (BTC) geçen yıl Kasım ayında Lira karşısında yeni tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı ve fiyat, dolar bazında düşmesine rağmen TL paritesinde yüksek kalmaya devam ediyor.

Ekonomik Kriz ve Kripto Paralar

Geçtiğimiz yıl Türkiye’deki kripto para yatırımcılarının sayısı 11 kat arttı. Aynı şekilde geçtiğimiz yıl yüksek enflasyon ve ciddi kur artışlarıyla da karşı karşıya kaldı. Türk vatandaşları krizin derinleşmesinden endişe ettiği için enflasyonla mücadele edebilecekleri varlıklara yöneldiler. Birçoğu son 2-3 yıldır (en az) Bitcoin ve kripto paraları zaten duyuyordu. Ancak yüksek riskli gördükleri için bu pazara girmekten geri durmuşlardı. Fakat 2021 yılında ulaşılan zirveler artık yatırımcılardaki iştahı da fazlasıyla artırdı. Bugün sadece Türkiye merkezli yerel borsalarda bile 540 milyon doların üzerinde hacim bulunuyor. 21milyon.com verilerine göre günlük 8,1 milyar TL değerinde kripto para alınıp satılıyor.

Türk yatırımcıların yoğun biçimde yabancı borsaları da kullandığını görüyoruz. Belki de yerel borsalardaki hacmi 5-10’a çarparak Türk yatırımcıların gerçek potansiyelini görebiliriz. Türkiye için durum böyleydi. Ülkemizdeki kadar trajik olmasa da dünya genelinde yeni bir kriz başlıyor. Enflasyon 8’lerin üzerine çıkıyor, faizler artırılmaya başlanıyor. İnsanlar bizim kadar olmasa da fakirleştiklerini hissediyor. Peki bizim geçtiğimiz sene verdiğimiz tepkiye benzer bir küresel tepki görür müyüz? Yani kripto paralarda hızlı bir yükseliş ve sonrasında küresel ölçekte fakirleşen dünya vatandaşlarının kripto paralara akını? Güçlü bir ihtimal, yaşayarak tecrübe edeceğiz.

Read Entire Article