Ünlü Ekonomi Profesörü ve Kripto Milyarderi Uyardı: Dünya Bu Senaryolara Hazır Olsun!

2 years ago 91

 Kripto para borsası FTX'in CEO'su Sam Bankman Fried ve önde gelen bir ekonomist, küresel ekonomi için bir sonraki büyük riski ayrıntılı olarak açıkladı.

Yeni Pandemi: Yüksek Enflasyon ve Para Politikası!

Sam Bankman Fried'a göre, dünya ekonomisinin karşı karşıya olduğu en büyük soru, bir sonraki pandemiyle nasıl başa çıkacağımız. Kripto milyarderi, Kovid-19 pandemisinde henüz en kötü senaryonun yaşanmadığına inanıyor. Birçok ülkenin hala pandemi ile mücadelede etkisiz kaldığına dikkat çeken uzman, benzer bir pandeminin  daha yüksek ölüm oranıyla sonuçlanabileceğini iddia etti. Kovid-19 pandemisinin patlak vermesinin ardından yaşanan küresel durgunluk, ikinci dünya savaşından bu yana yaşanan en kötü ekonomik kriz olarak nitelendirildi. Uluslararası Para Fonu, küresel GSYİH'nın bu süreçte %3,9 düştüğünü tahmin ediyor.

Yönetici, özellikle ABD'de yaşanan ölümlere işaret ederek, dünyanın en gelişmiş ülkelerinin bile bir sonraki pandemi için hazır olmadığını belirttii. FTX CEO'suna göre, dünya son dönemde yaşadığımız kaostan ders almadı. Vakalardaki patlayama dikkat çeken milyarder, hükümetlerin önlem konusunda geçmişe göre daha gevşek davrandığını ve uzmanların önümüzdeki son bahar ve kış için felaket senaryoları çizdiğini hatırlattı.  Sam Bankman Fried, pandeminin iki önemli ekonomik sonucunun altını çiziyor: tedarik zinciri krizi ve parasal arz artışı. Tedarik zinciri, fiyat artışına ve yüksek enflasyona neden olurken, Fed'in bu süreçteki para politikası ise kripto paralar için risk teşkil ediyor. ABD'de Haziran ayı enflasyon oranı yıllık bazda yüzde 9,1 artarak beklentileri aştı. Enflasyon aylık baz yüzde 1,3 olarak gerçekleşirken, yeni gelen veriler 1981'den beri en yüksek rakamlar olarak tarihe geçti. ABD'de haziranda beklentileri aşan enflasyon, Fed'in Temmuz toplantısında tarihi 100 puanlık faiz artışına gitme olasılığını gündeme taşıdı. Uzmanlar, Bitcoin'in (BTC) için en büyük riskin Fed'in para politikası olduğuna dikkat çektiler.

Küreselleşme: Enerji ve Tedarik Zinciri Krizi

Columbia Üniversitesi ekonomi profesörü Abby Cohen, ABD'nin karşı karşıya olduğu bir sonraki büyük riskin, zayıflayan işgücü ve geleceğe yönelik yatırım eksikliği olduğuna inanıyordu. Moelis & Co.'nun CEO'su Ken Moelis ise küreselleşmenin tehlikeleri ve tedarik ve enerji zincirinde diğer ülkelere bağımlı olan Almanya gibi ülkeleri yaklaşan felaket hakkında uyarıyor. Rusya'nın son dönemde gaz satışlarını durdurması Avrupa'da endişeye neden oldu.

FTX CEO'sunun sosyal ve siyasi kampanyalara daha fazla para harcadığını ortaya koydu. Yönetici, kısa süre önce, 2024'te 100 milyon doların üzerinde harcama yapmaya istekli olduğunu ve önceliklerden birinin pandemi ile uğraşmak olduğunu açıkladı.

Read Entire Article