Ünlü Ekonomistten Kritik Bitcoin Uyarısı Geldi: Boşuna Heveslenmeyin!

2 years ago 89

Uzun bir zamandır kısır bir döngü içerisinde hareket eden piyasa yeniden ivme kazanırken, yatırımcıların aklındaki soru ise rallinin devam edip etmeyeceği.

Ralli, Kısa Soluklu Olacak

 Fed'in beklenen 75 baz puanlık faiz artırımı kararının ardından, kripto paralar değer kaydetti. Bitcoin (BTC),  son 24 saatte %9'dan fazla artarak 23.000 doları geçti. Öte yandan ETH, son 24 saatte %13'ün üzerinde bir artış yaşadı ve 1,600 dolara ulaştı. Satış rekorları kıran The Macro Compass isimli kitabın yazarı ekonomist Alfonso Peccatiello, mevcut ralliyle ilgili şüphelerini dile getirdi. Uzman, Fed başkanı Jerome Powell'ın konuşmasını rallinin ana nedeni olarak atfederken, Powell'ın konuşmasında ileriye dönük herhangi bir iyimserliğin olmamasını endişe verici bir husus olarak nitelendirdi. Peccatiello ayrıca kendi portföyünü de açıkladı.

Peccatiello'ya göre, finansal piyasalar ve kripto paralar, Powell'ın enflasyon seviyelerinin genel olarak nötr faiz oranlarıyla uyumlu olduğunu açıklamasına kadar ikna edici bir şekilde toparlanmaya başlamadı. Powell ayrıca, art arda 75 baz puanlık iki büyük artışın ardından Fed'in ileriye doğru daha fazla veri odaklı olacağını belirtti. Ancak Peccatiello'nun işaret ettiği gibi, Fed'den gelecek herhangi bir faiz artırımı, orta vadede yine krito para piyasasında satış baskısına yol açacak. Powell'ın Eylül ayında yapılacak bir sonraki FOMC toplantısı için  alışılmadık derecede büyük bir artıştan bahsetmesi daha da endişe verici. Peccatiello'ya göre, Fed aktif olarak aşırı agresif niceliksel sıkılaştırmaya girmezse, reel getiriler düşmeye başlayacak. Bu gerçekleştiğinde, kripto gibi risk odaklı varlık sınıfları daha iyi performans gösterir.

Yatırımcılar Neden Dikkatli Olmalı?

Powell'ın konuşması mevcut ralliyi tetiklerken, uzun vadede Bitcoin'in hangi yöne gideceğine dair net bir durum bulunmuyor. Powell, bir sonraki kararların veri odaklı olacağını açıkladı. Bununla birlikte, olağandışı büyük oranda faiz artışları açıklanırsa, volatilite daha da radikal hale gelebilir. Bloomberg TV’ye konuşan Fairlead Strategies’in kurucu ortağı Katie Stockton şunları söyledi:

Geçtiğimiz birkaç hafta içinde biraz istikrar kazandık. Bu durum, yatırımcılara belki de BTC’de dip seviyeyi gördüğümüzde dair güven verdi. Ancak, yaşanan düzeltmeler ve satış baskısı, Bitcoin’in hala tehlikeli sularda olduğunu ortaya koyuyor.

Bitcoin için 20.000 dolar şu an için çok önemli bir destek seviyesi olmaya devam ediyor. Uzmanlara göre, BTC’nin yeniden ivme kazanması için makroekonomik şartların değişmesi gerekiyor.

Read Entire Article