Web3 ve NFT’nin Geleceği! Yeni İnternet Anlatısında İlginç Tezat!

1 year ago 61

Henüz büyük kalabalıklar kripto paraların yapmaya çalıştığı şeyi anlayamamışken bir süredir NFT ve Web3 konusu hayatımıza girdi. İnternetin bir sonraki çağı olarak görülen Web3 kripto endüstrisinin sırtında inşa ediliyor. Hong Kong, Japonya ve daha birçok bölge Web3'ün inşa edildiği merkez olmak için yoğun mücadele veriyor. Yakın gelecekte trilyon dolarlık devasa bir ekonominin oluşacağından bahsediliyor. Tüm bunlar heyecan verici.. NFT’ler ise farklı bir alan gibi görünse de Web3 hikayesinin merkezinde yer alıyor. Peki bu ikisi arasındaki bağlantılı ne?

Web3 ve NFT Anketi

Uzun uzun Web3’ün ne olduğu hakkında detaylara inmeyeceğim çünkü bunu daha önce yaptık ve Web3 nedir yazımızda daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Bugünün konusu Web3 ve NFT’ler arasındaki ilişki. Bu ilişkinin doğru anlaşılmadığını sosyal medya hesabımızdan yaptığımız son anket net biçimde gösteriyor. Takipçilerimize iki soru sorduk ve bunların cevaplarını aldık. İlk soru “Sizce NFT sektörünün bir geleceği var mı?” şeklindeydi. Buna verilen cevap %51,3 oranında hayır ve %15,3 bilgi sahibi değilim şeklindeydi.

İkinci soru ise çok daha kapsamlı bir soruydu. Buradaki sonuç daha enteresan. Takipçilerimize şunu sorduk;

“Web3: Geleceğin İnterneti mi? Sizce, Web3 teknolojisi ve merkezi olmayan hizmetler, internetin geleceğini şekillendirmede başrol oyuncusu olabilir mi?”

Katılımcıların %76,3’ü buna evet cevabını verdi.

Fakat burada bir tezat var. Web3 dediğimiz, internetin bir sonraki “çağında” NFT’ler büyük bir alanı kapsayacak. Sahiplik, kimlik doğrulama ve daha birçok alanda Web3’ün merkezinde NFT’leri yine göreceğiz.

Gelecekte Web3’lü Bir Gün

Peki kripto yatırımcılarının büyük kısmı neden farklı düşünüyor? Muhtemelen bu NFT’lerin itibarıyla ilgili. O kadar fazla olumsuz örnek görüldü ki insanların aklına NFT denildiğinde sadece bir “yutturmaca” geliyor ve onda gelecek göremiyorlar.

Peki şunu hayal edelim;

“Bundan yıllar sonra sabah 9:00’da uyandınız. Kısa bir kahvaltının ardından VR giysilerinizi giyerek Meta veya The Sandbox’ta biraz zaman geçirdiniz. Girişlerde sizden mail ve şifre istenmedi NFT’lerinizi kullandınız. Öğlene doğru biraz al/sat yapmak istediniz ve o günün popüler DeFi platformuna cüzdanınızı bağladınız. Artık regülasyonlar tamamlanmış DEX’ler için de KYC zorunluluğu gelmişti. Yakın zamanda KYC hizmetlerini tek bir yerde toplayan popüler platformdan kimlik doğrulamanız karşılığında transfer edilemez KYC NFT’nizi aldığınız için bu DeFi platformuna sorunsuz bağlanabiliyorsunuz. Uzun süredir burada işlem yaptığınız için size komisyon indirimi tanımlayan NFT indirim kartı verildi. Borsa bunu cüzdanınızda gördüğü için indirimi otomatik uyguluyor. Saat öğlen oldu ve yemek siparişi vermek istiyorsunuz. Dönemin popüler yemek sipariş uygulamasına girip siparişinizi verirken Masterpass sizden hızlı ödeme için kimlik doğrulaması yapmanızı istiyor. Bunu da doğrulanmış NFT’niz ile yapıyorsunuz.”

Aslında oldukça basit, bugün cüzdanınızı açın ve içini karıştırın. Kartlar, çok sayıda kart göreceksiniz. Kredi ve banka kartı, otobüs kartı, otopark abonman kartı, kimlik kartı, spor salonu giriş kartı ve daha fazlası. Tüm bunların yerini dijital kartlar alacak. Bunlar da bugünün teknolojisinde görebildiğimiz kadarıyla NFT altyapısı sayesinde mümkün olabilir. Eğer blockchain tabanlı bir internetten bahsediyorsak bugünkü dünyadaki kartların karşılığı web3 dünyasında NFT’ler olacak. Peki ama nasıl olacak? Yaşınız müsaitse kart cüzdanlarını görmüşsünüzdür. Her dükkânın karton kartları biriktirilir herkes birbirine üstünde işletmesinin detayları olan kartlar verirdi. Daha 5-10 yıl öncesine kadar yaygın olan bu şey artık unutuluyor. Peki ama neden? Çünkü akıllı, geçmişe göre daha akıllı telefonlarımız var. Artık telefonunuzdaki rehber bulutta saklanıyor ve cihazınızı değişseniz bile o verilere erişebiliyorsunuz. Doğal olarak tesisatçının, mobilyacının kartını saklamanız gerekmiyor.

Evet gün gelecek verilerimizi blockchain'de saklama konusunda daha az endişelenmek için haklı gerekçelerimiz olacak. En mahrem bilgilerimizin blockchain’de saklanması bizi endişelendirmeyecek. Hatta en güvenli yerin orası olduğunu göreceğiz. Mobil cihazımızı kaybettiğimizde verilerimize erişimimizin kaybolmayacağı yeni yapılar inşa edilecek. ZK çözümleri bu konuda şimdiden harika görünüyor. Hülasa, bundan 10 yıl sonra bambaşka bir dünya, internet ve biz olacağız. O gün geldiğinde NFT’lerin Web3 dünyasının merkezinde olduğunu kuvvetle muhtemeldir göreceğiz.

Peki şimdi yine aynı şekilde mi düşünüyorsunuz? NFT’lerin gelecekte yeri yokken Web3’ün hayatımızın merkezinde olacağına inanıyor musunuz?

Read Entire Article