XRP’yi Delist Etmişti! Dev Kripto Para Borsasından Ripple’a Destek!

1 year ago 74

ABD merkezli dev kripto para borsası Coinbase, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) açtığı davada Ripple Labs'ın savunmasını desteklemek için amicus curiae sıfatıyla davaya dahil oldu. Coinbase, verdiği dilekçe ile birlikte mahkemeye sunduğu amicus özetinde, anayasanın devlet kurumlarının harekete geçmeden önce davranışın yasadışı olduğuna dair "adil bildirimde" bulunması gerektiğini ortaya koyduğunu savunuyor. Başka bir deyişle Coinbase, SEC'in bir faaliyet için yaptırımda bulunabilmesi için halkın söz konusu faaliyetin yasadışı olduğunu bilmesinin bir yolunun olması gerektiğine işaret ediyor.

Coinbase'dan Ripple'a Destek

Kripto para borsası Coinbase'in amicus curiae sıfatıyla mahkemeye verdiği dilekçe ile birlikte sunduğu özetin onaylanması halinde mahkeme karar verirken eşlik eden belgeyi dikkate alacak. Hem Ripple hem de ABD'li düzenleyici SEC kısa süre önce davada özet kararın verilmesi için harekete geçmiş ve hakimden duruşmaya devam etmek yerine üzerinde anlaşmaya varılan gerçeklere dayanarak karar vermesini talep etmişlerdi.

Coinbase, sunduğu amicus özeti ile SEC'in hızla büyüyen bir endüstri için henüz net bir düzenleme sağlamamasından dolayı Blockchain Association'ın yakın tarihli bir önergesi de dahil olmak üzere, davaya bağlam kazandırmak ve SEC karşısında Ripple'ı desteklemek için kripto para endüstrisinden gelen diğer girişimlere katılmış oldu. Coinbase, defalarca kez kripto paralar için özel SEC kuralları koyması çağrısında bulunmuş, en son Temmuz ayında düzenleyiciye bu talebini bir dilekçeyle sunmuştu.

"Yeterli Bildirimde Bulunulmadı" İddiası

SEC, davayı ilk olarak 2020 yılında Ripple'ın XRP token'ı ile kayıt dışı menkul kıymet satışı yaptığı iddia ederek açmıştı. Bu bağlamda Coinbase'in sunduğu amicus özeti, Ripple'ın savunmasında yer alan SEC'in XRP ihracı ve ticaretinin yasadışı faaliyet teşkil ettiği konusunda yeterli bildirimde bulunmadığını iddia eden bir bölümü de destekliyor.

Coinbase, SEC'in XRP'nin yıllarca ticaret yapmasına izin verdikten sonra XRP token satıcılarına dava açtığını iddia ediyor. Kripto para borsası, düzenleyicinin uzun süredir piyasada bulunan token'ın bir menkul kıymet olarak kabul edilmediğine dair kamuoyuna açıklamalar yaptığını da ekliyor. Coinbase, kural koyma eksikliğinin ve iddia edildiği gibi kafa karıştıran açıklamalar yapılarak adil bir bildirimde bulunmadığı gerekçesiyle mahkemeden SEC'in özet karar talebini reddetmeye davet etti.

Şirket, ayrıca uyumlu olmaya çalışanların SEC'in neden olduğu netlik eksikliğinden dolayı önemli kayıplara uğradığını savunuyor. SEC, Ripple'ın XRP token'ına karşı iddialarını dile getirdiğinde, birçok platform XRP ticaretini durdurarak altcoin'i delist etmiş ve bu altcoin'in fiyatının düşmesine neden olmuştu. Coinbase'de XRP'yi delist etmiş ve kripto para borsasının müşterileri zarar görmüştü. Ayrıca, sunulan amicus özetinde, "Resmi kural koyuculuğun olmaması, piyasada belirsizlik yaratan ve Coinbase gibi ABD'li ticaret platformlarını, düzenleyici uygulama sürprizi riskinin olmadığı yargı bölgelerinde, offshore platformlarla rekabet ederken derinden dezavantajlı hale getiren bunun gibi beklenmedik yaptırım eylemlerine yol açmıştır" notu dikkat çekiyor

Read Entire Article