“Yalan Veri” Rüzgarı Bitcoin ve Altcoin Fiyatlarını Düşürdü!

2 years ago 85

ABD'nin 2022 yılı Haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) açıklanması öncesinde verilerin sızdırıldığını iddia eden yalan haber, kripto para fiyatlarının 12 Temmuz'da düşmesine neden oldu. Yalan haber, 2022 yılı Haziran ayında TÜFE'nin yıllık bazda yüzde 1,7 artarak yüzde 10,2'ye ulaştığı ve beklentileri (yüzde 8,8) fazlasıyla geçtiği yönünde bilgi sağlayarak piyasalar üzerinde negatif etki yarattı.

TÜFE'nin Kripto Paralar Üzerindeki Etkisi

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu, sosyal medyada dolaşıma giren TÜFE verilerin gerçeği yansıtmadığını ve gerçek verilerin 13 Temmuz'da TSİ 15.30'da açıklanacağını duyurmak için Twitter'a gitti. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun da belirttiği gibi, gerçek TÜFE verileri bugün TSİ 15.30'da açıklanacak.

ABD Tüketici Fiyat Endeksi, ABD'li tüketicilerin ödediği fiyatlardaki değişimi ortaya koyan aylık ve yıllık bazdaki verilerdir. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından yayınlanan TÜFE verileri, güçlü bir enflasyon ölçüsüdür. ABD'de geçen ay açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Mayıs'ta aylık yüzde 1 artarken, yıllık yüzde 8,6 ile Aralık 1981'den bu yana kaydedilen en yüksek artışı göstermişti.

Yalan TÜFE verilerinin sosyal medya dolaşıma sokulmasıyla kripto para fiyatlarında önemli bir düşüş yaşandı. Bitcoin, 19 bin 302 dolara kadar düştü ve bir miktar toparlanmayla yazım sırasında 19 bin 626 dolardan işlem görüyor. Öte yandan en büyük altcoin Ethereum, yüzde 7 düşüşle bin 38 dolara kadar geriledi. ETH, yazım sırasında bin 61 dolardan alınıp satılıyor. Bitcoin ve Ethereum'un yanı sıra, diğer kripto paralarda da kayda değer düşüşler yaşandı.

TÜFE, güçlü bir enflasyon ölçüsüdür ve Federal Rezerv'in (Fed) para politikalarının güçlü bir göstergesidir. Bugün yayınlanacak olan TÜFE verileri, enflasyonun kötüleşmeye devam ettiğini ortaya koyacak olursa, Fed bu duruma yanıt olarak faizleri artırma ve niceliksel sıkılaştırma politikalarıyla yanıt verir. Fed, Haziran'da yükselen enflasyona yanıt olarak faizleri yüzde 0,75 artırmış, yüksek faiz artırımı ile kripto para fiyatları sert düşmüştü. Bununla birlikte Bitcoin, on yıllık tarihinin en kötü çeyreğini kaydetmişti.

Yatırımcılar Tedirgin

Kripto para endüstrisindeki yatırımcılar ve trader'lar, TÜFE verileri yayınlanana kadar kripto paralarda yükseliş bekleme konusunda oldukça temkinli hareket ediyor. Büyük bir takipçi kitlesi bulunan kripto para influencer'ı ve trader'ı Lark Davis, makro verilerin hala kripto para piyasalarını etkilediği için TÜFE verilerinin kripto para fiyatlarını derinden sarsabileceğine inanıyor.

Beyaz Saray sözcüsü Jean-Pierre, 2022 yılı Haziran ayı TÜFE'nin beklentileri aşarak oldukça yüksek geleceğine inandığını açıklayarak olumsuz bir tablo çizmişti.

Read Entire Article