Yaptıkları NFT Tanıtımları İle Yatırımcıları Kandırıyolar Mı?

2 years ago 97

Yavaş yavaş kabul etmeye başladığımız ve sıkça duyduğumuz NFT kavramı hakkında gelişmeler devam ediyor. Her ne kadar normal düzeyde başlayan bir şey olsa da kitlesi olanların, ünlülerin de işin içine dahil olmaya başlaması ile birlikte bu pazardan çoğu kesimin pay almaya çalıştığına tanık olmaya başladık desem (!) yanlış konuşmuş olmam herhalde. Evet NFT'ler bir yatırım aracı kategorisinin altında değerlendirebilir ama bu yatırımı yaparken her zaman çok araştırmalı ve doğru bir şekilde hareket etmeliyiz ki paramız heba olmasın! Yanlış yönlendirme kurbanı olmayalım. Çünkü sektör manipülasyon yapacak avcılar ile dolu. :)

Bundan yola çıkarak tüketici izleme grubu Truth in Advertising, sosyal medya kanallarında takas edilemeyen jetonları yani NFT'leri tanıtan ünlülerin, bu tanıtımları yaparken aldatmalarla dolu bir yol seçerek ilerlediğini söylüyor. Yani tüketici izleme grubu Truth in Advertising (TINA.org), ünlülerin projelerle olan bağlantılarını açıklamadan, detaylandırmadan, takas edilemeyen jetonları, NFT'leri tanıtarak yatırımcıyı yanıltarak yatırım yapmaya teşvik ettiğini ileri sürüyor. Bunun üzerine de teşvik ettiği iddiasıyla 19 kişiyi görüşmeye çağırıyor. Aşağıda isimlerini görebileceğiniz kişilere ayrı ayrı mektuplar gönderiyor.

Ünlü isimler ile dolu listede spor yıldızları Floyd Mayweather ve Tom Brady, müzik ikonları Eminem ve Snoop Dog ve Gwyneth Paltrow'da dahil olmak üzere birçok aktris, hepsine NFT şirketleriyle herhangi bir maddi bağlantılarının olup olmadığını açıklamaları için mektuplar gönderilmiş. Grubun mektuplarda belirtilen başlıca endişelerinden biri, bu tür spekülatif dijital varlıklara yatırım yapmanın olası finansal risklerinin açıklanmamasıdır.

TINA.org daha önce 10 Haziran'da Justin Bieber ve Reese Witherspoon'un hukuk ekiplerine projelerle bağlantılarını açıklamadan NFT'leri sosyal medya hesaplarında tanıttıkları için mektuplar göndermişti. Bieber'ın hukuk ekibi, 1 Temmuz'da herhangi bir yanlış yapmayı reddederek ancak gönderilerin güncelleneceğini belirterek geri yanıt verdi. Witherspoon'un hukuk ekibi 20 Temmuz'da TINA.org ile temasa geçti ve aktrisin NFT'leri tanıtmaktan herhangi bir maddi fayda sağlamadığını iddia etti.

Yukarıda verdiğim örnekler bu sektörde aslında belli bir kitlesi olan kişilerin, topluluğu yönetmek adına işbirlikleri yaparak NFT tanıtımları yapabileceklerini gösterir nitelikte. Her ne kadar doğruluğu şimdilik ispatlanamasa da ya da her hangi bir yasal süreç başlatılamasa da kripto ve NFT sektöründe yatırım yaparken her zaman dikkatli olmamızı ve kitle sahibi olan kişilerin yönlendirmeleriyle hareket etmememizi gösterir nitelikte. Böyle hareket ediyor olsak da en azından kendi araştırmamızı her zaman yapmakta yarar olduğunu söylemek istiyorum.
Read Entire Article