Yatırımcılar Kripto Para Kayıplarını Mahkemeye Taşıdı: Son Durum Ne?

2 years ago 99

Kripto para birimlerinde yaşanan düşüşün ve bir stabilcoinde yaşanan çöküşün ardından bazı yatırımcılar kayıplarını geri almak için mahkeme yoluna başvurdu. Kripto para davalarındaki son durum ne?

Kimler Suçlanıyor?

Yatırımcıların konuyu mahkemeye taşımasının ardından bahsi geçen kripto para birimlerini oluşturan şirketlere, satışlarına olanak tanıyan borsalara ve bunları tanıtan kişilerin tümüne dava açıldı. Açılan birkaç davada kripto para sahiplerini temsil eden Kyle Roche mahkemeye, kripto para birimlerinin menkul kıymetler ve emtia yasalarını ihlal ettiği yönünde iddialarını sundu.

Konu hakkında görülen son dava ise Terra'nın arkasındaki şirket olan Terraform Labs'ı hedef aldı. Bir kripto para yatırımcısı, 17 Haziran'da Seul merkezli şirkete ve CEO'su Do Kwon'a, şirketin dijital varlıklarını menkul kıymet olarak kaydetmediklerini ve yatırımcıları dolandırmak amacıyla Terra'yı destekleyen birkaç risk sermayesi fonuyla çalıştıklarını iddia ederek dava açtı. Terraform Labs’ın sözcüsü ise iddiaları yersiz olarak nitelendirdi.

Dünyanın en büyük stablecoin'inin arkasında yer alan Tether, New York'ta bir davada kripto para piyasalarında hile yapmakla suçlanıyor. XRP tokenini yaratan Ripple'a ise kayıt dışı menkul kıymet sattığı iddia edilerek California'da bir dava açıldı.

Öte yandan açılan davalarda dünya devi borsalarından olan Binance, Terra çöküşünün ardından kripto para biriminin güvenli bir varlık olarak nitelendirip yanlış pazarladığı iddialarıyla suçlandı. Ayrıca Mart ayında yatırımcılar Coinbase'in 79 dijital varlığını kayıt dışı menkul kıymet olarak satmakla suçladı. Binance ve Coinbase iddiaları yalanladı.

Davalar Başarılı Mı?

2020'de dijital paralarda yasa dışı bir patlamayı körükledikleri iddia edilen borsalara karşı açılan bir dava dalgasında, hakimlerin bazı davaların çok geç açıldığı veya ABD ile çok az bağlantısı olduğu gerekçesiyle büyük ölçüde reddedildi. Pek çok kripto para birimi davası beklemedeyken SEC, bazı dijital varlıklar için yatırımcıların zararının geri ödenmesini talep ettiği belirtiliyor. Ancak kararın ardından yatırımcıların uzun süre bekleyebilecekleri ve kayıplarının sadece bir kısmını geri alabilecekleri öne sürüldü.

Öte yandan geçtiğimiz yıl içerisinde Block. one borsası, menkul kıymetler yasasını ihlal ettiği iddiasıyla açılan davayı kapatmak adına token sahiplerine 27.5 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Ancak mahkeme dosyalarına göre 100'den fazla token sahibi yaklaşık olarak 75,7 milyon dolardan fazla talepte bulundu. Mahkeme henüz nihai onay almadı.

Read Entire Article