Bir kaç hafta önce sahip olduğum bir NFT'den bahsetmek istiyorum. Daha doğrusu NFT'den ziyade bu NFT'nin bizlere sunmuş olduğu bir özellikten bahsetmek istiyorum sizlere. Neden bahsediyorum (?) Nametag isimli, Ethereum Name Service tarzında hizmet veren bir alan adı servis sağlayıcısı. Tabi ENS diye tabir ettiğimiz Ethereum Name Servis'ten elbette farkları olduğu için üstünde birazcık durmak istedim.
Nametag'ı detaylandırmadan önce, hatırlarsanız ENS domain adlarına sahip olanların twitter da dolaşırken twitter kullanıcı adı olarak cointürk.eth , opensea.eth veya ethereum.eth gibi isimlerine sahip olduklarını görmüşsünüzdür. İşte buna benzer çıkan oluşumlardan bir tanesi de Nametag. İsminden de anlaşılacağı gibi web3 alanında kendimize özel bir kullanıcı adı almamıza yardımcı oluyor. Lakin ENS'den bunu ayıracak olursak, Twitter blue'nun sunmuş olduğu özelliklere benziyor diyebilirim. Çünkü Twitter da, twitter blue özelliğini aktif ettiğiniz zaman (şuan yurt dışı için açık, Türkiye pazarı için aktif değil) profil resminiz altıgen şekle bürünür ve sahip olduğunuz NFT'i profilinizde, profil resmi olarak detaylı bilgi ve hangi pazarda olduğunu görebilirsiniz.
Nametag ise buna benzer olarak sitesine gittiğinizde cüzdanınızı bağlayıp kendinize uygun bir isim satın aldığınızda, artık o kullanıcı adınızı twitter ile eşleştirebiliyorsunuz. Yani nametag ve twitter işbirliği yaptığı için eklenti olarak kullanabiliyorsunuz. Peki bu eklenti ne işe yarıyor diye soracak olursanız. Aslında kendinize özel bir profil düzenlemenize yardımcı oluyor. Kendinize özel biyografi girebiliyorsunuz ve sahip olduğunuz NFT'leriniz, Nametag'e kayıt yapan kişiler arasında gözükür hale geliyor. Yani siz twitter da gezerken sizin gibi nametag'e sahip olan bir kişi varsa belirlediğiniz kullanıcı adınızı farklı bir fontta görebiliyor ve Twitter'ın ayrı bir menü şeklinde sunmuş olduğu NFT menüsü sayesinde sahip olduğunuz NFT'lerinizin hepsini görebilir hale geliyor. Bunun yanı sıra normal bir kullanımda profil resminizde bir NFT'i sabit bir şekilde sergileyebilirken, bu eklenti sayesinde farklı renklerde çerçeveler ile birlikte hareketli NFT'ler sergileyebiliyorsunuz.
Aslında şu an çokta elzem bir şey olarak gözükmese de, web3 kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber tıpkı ENS'te başlayan bu furya şu an nametag ile birlikte çeşitlenmeye başlamışken, ilerleyen zamanlarda farklı farklı eklentilerin çıkmasıyla birlikte kullanımları artacaktır. Buda aslında kişilerin tıpkı Meta'nın kendi platformlarına NFT'leri entegre edip kullanım alanlarını arttıracağı gibi bu ve buna benzer eklentilerde bizlerin NFT'lerimizi sergileyebileceğimiz alanlar yaratacaktır. Doğal olarak böyle bir ilerleyişte NFT'lerimizi daha çok kişiye ulaştırmış olacaktır. Kullanımı ve daha fazla detay için çekmiş olduğum youtube içeriğine göz atabilirsiniz.