Yükselen Üçgen Formasyonu Nedir?

2 years ago 94

“Ascending Triangle” olarak da karşımıza çıkan Yükselen Üçgen Formasyonu, kripto paralarda teknik analizde sıklıkla kullanılan modellerden biri olarak nitelendirilebilir. Yükselen üçgen formasyonu, yatay bir çizgi ve yukarı yönlü bir çizginin oluşması ile ortaya çıkan teknik modeldir.

Ascending Triangle Nedir?

Yükselen üçgende, tepe seviyelerinin bir düz çizgi oluşturduğunu yani yükselişlerin aynı seviyelerde meydana geldiğini görüyoruz. Dip seviyeler ise yükselerek ilerliyor ve bu da iki çizginin birleşiminin bir üçgen oluşturmasını sağlıyor. Yükselen üçgenler genel olarak devam kalıpları olarak değerlendiriliyor. Çünkü fiyat genellikle üçgenin oluşumundan önceki trendi takip ediyor.

Yükselen Üçgen Formasyonu’nun oluşması için en iki yükseliş ve en az iki düşüş gerekli. Bunun yanında daha fazla hamle görülmesi yatırımcıların analizlerini daha doğru bir şekilde yapmasını sağlar. Ayrıca Eğilim çizgileri birbirine yaklaştığından, fiyat birden fazla dalgalanma ile bir üçgen içinde hareket etmeye devam ederse, fiyat hareketi daha sarmal hale gelir ve bu da muhtemelen daha güçlü bir kırılmaya yol açar.

Yükselen Üçgen Formasyonu ve Hacim

Analistler her teknik analizde hacmin göz önünde bulundurulması gereken bir etken olduğunu ifade ediyor. Bu noktada hacmin trend dönemlerinde konsolidasyon dönemlerine göre daha güçlü olma eğiliminde olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Dolayısıyla Ascending Triangle bir konsolidasyon modeli olarak kabul edildiği için hacmin daralma eğiliminde olabileceği belirtiliyor. Yaşanacak bir kırılmanın ise hacmi artırabileceği ifade ediliyor.

Yükselen üçgende eğer kırılım düşük hacimli gerçekleşirse bu, zayıf bir hamle olarak nitelendiriliyor ve fiyatın kalıba geri döneceği yorumları yapılıyor. Bu sebeple de buna “yanlış kırılma” adı veriliyor.

Nasıl İşlem Yapılır?

Teknik analistler genellikle kırılım geldiğinde işlem yapılması gerektiğini ifade ediyor. Yukarı yönde bir kırılım olduğunda alım yapılabileceği ve aşağı yönlü bir kırılım geldiğinde satış yapılabileceği ifade ediliyor. Örneğin; yukarı yönlü bir kırılmada long işlem yapılırsa, alt trend çizgisinin hemen altına bir stoploss yerleştirilebilir.

Yatırımcıların teknik modelleri değerlendirirken sadece tek bir modele bağlı kalmamalarının ve temel analiz ile işlemlerini desteklemelerinin önemli olduğunu belirtmekte fayda var.

Read Entire Article