zkSync 2.0 Duyurusu! Ethereum İçin Müjde Geldi!

1 year ago 76

Fiyat tahminleri, airdroplar, meme tokenler elbette kripto topluluğunda en sıcak konular ancak bir de yeni teknolojiler var. Blockchain tabanlı yeni çözümler kripto para topluluğunun daha iyi protokollere, merkezi olmayan uygulamalara erişimini sağlıyor. Bugün blockchain tabanlı itibari paralar ve ödeme sistemleri devletler tarafından araştırılıyorsa “yeni teknolojilere” odaklanan kripto geliştiricileri sayesindedir.

zkSync 2.0

Şimdi gelin kriptonun “heyecan verici” tarafından biraz sıyrılıp zkSync 2.0 hakkındaki son güncellemeye göz atalım. Matter Labs, Ethereum ölçeklendirme çözümü zkSync'i ana ağda “baby alpha” aşaması olarak adlandırdığı bir aşamada başlattı. Erişim şimdilik çok kısıtlı olacak. zkSync 2.0'ın piyasaya sürülmesiyle birlikte ağ, şu anda kullanımda olan test ağının ötesine geçerek akıllı sözleşmelere ev sahipliği yapma becerisi kazandı. Böylece geliştiriciler DeFi protokollerini, NFT'leri ve diğer uygulama türlerini zkSync 2.0’da yayınlayabilecek.

Bu çok beklenen bir lansman çünkü ölçeklendirme çözümü sıfır bilgi teknolojisini kullanırken aynı zamanda Ethereum uygulamalarıyla yerel olarak uyumlu. Bu uyumluluk, geliştiricilerin uygulamaları Ethereum ana ağından zkSync'e taşımasını kolay ve hızlı hale getirecek. Teknik açıdan buna "zk-EVM" deniyor. Sıfır bilgi kanıtı veya Zero-Knowledge, bunun adını daha çok duyacağımızı 26 Eylül 2021 tarihli bir makalede söylemiştim. Ne olduğuyla ilgili detaylara oradan ulaşabilirsiniz.

Ethereum Ölçeklenme

zkEVM olgunlaştıkça, Ethereum topluluğunun önemli bir bölümünü bünyesine katabilecek ve Ethereum için çok ihtiyaç duyulan ölçeklendirmeyi sağlayabilecektir. Bu açıdan devam eden çabanın Ethereum topluluğu ve sadece ETH tutan yatırımcıları için de önemi büyük. İlk ay boyunca ağ, kullanıma açık herhangi bir harici uygulama olmadan çalışacak ve herhangi bir harici katılımcı ağı kullanamayacak. Ekip, ilk aşamanın yalnızca stres testi ve güvenlik denetlemeleri için olduğunu açıkladı.

Bu tamamlandıktan sonra, bir sonraki aşama "fair alpha” olacak. Bu aşamada geliştiriciler zkSync'e bağlanabilecek ve ağ üzerinde bir şeyler inşa etmeye başlayabilecekler. Hacim bakımından en büyük merkezi olmayan borsa olan Uniswap gibi DeFi protokolleri de dahil olmak üzere 100'den fazla proje uygulamalarını zkSync 2.0'a taşımayı düşünüyor. Son aşama, ağın herkese tamamen açık olduğu zaman olacak. Bunun yıl sonunda gerçekleşmesi bekleniyor.

Read Entire Article