Ayakkabılarınızı giydiniz, kapınızı kapattınız, kulaklıklarınızı taktınız, Spotify’ı açtınız, favori müzik listenizden en sevdiğiniz şarkılar arka arkaya çalmaya başladı ve kendinize iyi gelecek o yürüyüşe çıktınız… Yürürken aklınıza bir şarkı takıldı; anında Spotify’dan ya da başka bir müzik uygulamasından şarkıyı açtınız, yürümeye devam…
Bir 10 yıl geriye gidelim… Ayakkabılarınızı giydiniz, kapınızı kapattınız, kulaklıklarınızı taktınız, mp3 çalarınıza yüklediğiniz listeden şarkılar çalmaya başladı ve kendinize iyi gelecek o yürüyüşe çıktınız… Yürürken aklınıza bir şarkı takıldı ama mp3’ünüze o şarkıyı yüklememişsiniz, dinlemek için eve gitmeniz, şarkıyı indirmeniz ve yüklemeniz gerekiyor…
Bir 10 yıl daha geriye gidelim… Ayakkabılarınızı giydiniz, kapınızı kapattınız, kulaklıklarınızı taktınız, walkman’inizdeki kaseti açtınız, sevdiğiniz şarkılar çalmaya başladı ve kendinize iyi gelecek o yürüyüşe çıktınız… Yürürken aklınıza bir şarkı takıldı ama önce gidip kasetini almanız gerekiyor…
Bir 10 yıl daha geriye gidelim… Ayakkabılarınızı giydiniz, kapınızı kapattınız, kulaklık? Kulaklık yok, sevdiğiniz şarkıları kendiniz mırıldanmaya başladınız ve kendinize iyi gelecek o yürüyüşe çıktınız…
Geçmişte müzik dinlemek ne kadar lüksmüş… Şimdi ayda 20 TL ödediğimizde on binlerce şarkıya sadece bir uygulama aracılığı ile ulaşabiliyor ki böyle bir sürü uygulama var. Peki, müzik gelecekte nerelere gidecek?
Müzik NFT’lerinin Geleceği
Tüm bu gelişmeye baktığımızda aslında teknolojinin hayatımızı nasıl değiştirdiğini kısa bir film gibi görmüş oluyoruz. Müzik NFT’leri ve Web 3.0 da aslında bir sonraki adım. Müzik NFT’lerinin ne olduğundan bu yazımızda sizlere detaylıca bahsetmiştik. Ama kısaca değinmek gerekirse müzik NFT’lerini, aracıları ortadan kaldıracak, dinleyicilerin müziğe ulaşmasının daha kolay ve daha ucuz hale geleceği, NFT sahiplerinin çeşitli imtiyazlara sahip olacağı ve müzisyenler ile dinleyici arasında daha sıkı bağlar kurulmasını sağlayacak bir sistem olarak tanımlayabiliriz.
Öte yandan NFT’ler bile henüz emekleme aşamasında iken müzik NFT’lerinin çok yeni bir olgu olduğunu söyleyebiliriz. Ancak müzik NFT’lerinin geleceğinin parlak olduğunu da rahatlıkla ifade edebiliriz. Müzik NFT’leri halihazırda NFT sahiplerine çeşitli avantajlar sunmaya başladı bile. Bu avantajlar arasında; güçlü bir topluluğun üyesi olma, hayran olunan sanatçı ile bire bir iletişime geçme, konserlerde VIP biletler, sahne arkasına erişim imkanı gibi pek çok nokta sayılabilir. Tabii henüz her şey çok taze ve gelecekte bizi bekleyen potansiyellerin çok daha büyük olduğu düşünülüyor.
Örneğin şu anda Rock’n’Verse adında rock müziğine odaklanan bir NFT projesi geliyor. Bir Türk projesi olan Rock’n’Verse ile NFT’ler, sadece NFT sahibinin dinleyebileceği versiyona sahip bir şarkı ile sunulacak. Ayrıca projenin websitesinde yol haritasına baktığınızda bir launchpad ve metaverse gibi çok önemli hamlelerin planlandığını da görebilirsiniz.
Yani Rock’n’Verse ile tanınmış ya da tanınmak isteyen müzisyenler ya da müzik grupları NFT projelerini çıkarabilecek, kendi hayran kitleleri ile bire bir iletişime geçebilecek ya da kendi hayran kitlesini oluşturabilecek. Yani aslında müzik NFT’leri sadece bir jpeg ya da ses dosyasından fazlasını vaat ediyor.
Müzik NFT’leri Potansiyel Olarak Nerelere Gidebilir?
Bunu yine size bir hayal kurdurarak açıklamak istiyorum: İşten eve geldiniz, pijamalarınızı giydiniz, ayaklarınızı uzattınız ve VR gözlüğünüzü taktınız. Anında o çok sevdiğiniz müzik grubunun ya da müzisyenin konserinin olacağı alandasınız. Ayrıca müzisyenin ya da müzik grubunun NFT’sine de sahipsiniz ve sahne arkasına gitme şansınız var. Konser başlamadan sahne arkasına geçtiniz, sizin gibi avantaja sahip olan ve aslında çoktan tanıştığınız kişiler ile birlikte hayranı olduğunuz kişi ile sohbet ediyorsunuz. Daha sonra konser başlıyor, çok sevdiğiniz şarkılar arka arkaya çalınıyor…
Müzik NFT’leri sizi tam olarak böyle bir ortama götürme potansiyeline sahip. Biliyorum şu anda VR gözlükler çok pahalı, henüz sistem oturmuş değil. Ama gelecekte olamayacak bir şey değil bu. Düşünsenize bundan 10 sene önce sevdiklerimizle kilometrelerce uzaktan birbirimizi görmemiz de imkansız gibi görünüyordu. Ancak artık sadece bir telefon araması ile karşımızdalar. Ayrıca artık toplantılar bile dijital ortamlarda yapılıyor ve çok büyük şirketler bu teknolojiye milyon dolarlar harcıyor.
Dolayısıyla teknoloji çok hızlı gelişiyor ve artık deyim yerindeyse hem üretici hem tüketici gözünü açıyor. Müziği daha kaliteli ve daha ucuza dinleme, sevdiğimiz kişiler ile bire bir iletişime geçebilme imkanımız varken ve bu imkanın gerçekleşmesi için çalışmalar sürerken ben yukarıda hayalini kurduğumuz ortamların çok da uzak olmadığını düşünüyorum.