Silvergate ve Soruşturma Değerlendirmesi: Dijital Varlıkların Başı Dertte Mi?

1 year ago 57

Peter Thiel'in Kurucular Fonu'ndan 200 milyon dolarlık bir yatırım alan kripto kredi kuruluşu Silvergate Bank, kripto para borsaları FTX ve Alameda Research ile olan ilişkisi nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı (DOJ) tarafından soruşturma altına alındı.

Silvergate Bank ve DOJ Kararı

DOJ, Silvergate'i müşteri hesaplarını düzgün bir şekilde takip etmemekle suçluyor ve yapılan açıklamalara göre bu durum FTX ve Alameda Research aracılığıyla milyonlarca doların aklanmasına neden oldu. Ayrıca bu soruşturmanın kripto para borsaları aracılığıyla yürütülen kara para aklama faaliyetlerine ilişkin daha büyük bir soruşturmanın parçası olduğunu belirtmek gerekiyor.

Raporlar, Silvergate'in uygun izleme veya gözetim olmaksızın, bazen günde yüz binlerce dolara varan büyük fon transferlerine izin verdiğini ve bunun da suçluların fonlarını tespit edilmeden hareket ettirmeleri için uygun bir ortam sağladığını belirtiyor. Adalet Bakanlığı bu durumun Silvergate'in hizmetlerine güvenen yatırımcılar için büyük bir risk oluşturduğuna inanıyor.

Haberin ortaya çıkmasının ardından, diğer bankalara kıyasla dijital para birimlerine karşı nispeten yumuşak duruşa sahip bir banka olarak görülen Silvergate ile ilgili kripto para ekosisteminin deyim yerindeyse şok yaşadığı ifade edilebilir.

Bunlara ek olarak Silvergate Bank'ta aralarında State Street, BlackRock ve Vanguard'ın da bulunduğu birçok büyük fon yönetim şirketinin hissesi bulunuyor. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) yapılan bir başvuruya göre, State Street 31 Aralık 2021 itibarıyla Silvergate Capital'de %9,3 oranında hissesi olduğunu açıkladı. Şubat 2022'de kaydedilen bilgilere göre ise Vanguard 31 Aralık 2021 itibarıyla şirkette %8,59'luk bir paya sahip.

Son Gelişme Silvergate’i Nasıl Etkileyecek?

Elde edilen bilgilere göre BlackRock (BLK), 31 Aralık itibariyle %7,2'lik hissesini açıkladıktan sonra 31 Ocak'ta Silvergate Capital'in hisselerini hızla yükseltti. Varlık yönetimi devi, Silvergate'in 228.000'den fazla hissesine sahipti ve bu rakam bir yıl önce sahip olduğu yaklaşık 187.000 hisseye kıyasla %6,3'lük bir artışa tekabül ediyor.

Kasım ayında FTX kripto borsasının çöküşüyle daha da şiddetlenen 2022 kripto ayı piyasası nedeniyle, Silvergate hisseleri 31 Ocak'ta %9,96'lık bir kazançtan önce 1 yıl içinde %90 düşüş gösterdi. 31 Ocak’ta görülen yükselişin ise BlackRock ile ilgili olduğu düşünülüyor.

Dijital Varlıklar Sıkıntıda Mı?

Dijital varlık endüstrisi, 2022'nin dördüncü çeyreğinde, ciddi iflaslara yol açan aşırı kaldıraçlar sebebiyle kötü zamanlar geçirdi. Uzman isimlere göre bu durum ekosistem genelinde bir güven krizi yarattı ve birçok yatırımcı 'riskten uzak' pozisyonlara geçmeyi tercih etti.

Bunların yanında Silvergate önemli miktarda mevduat çıkışı yaşadı ve ardından nakit likiditesini korumak için adımlar attı. Şirket, sürekli düşük mevduat seviyeleriyle başa çıkmak ve yüksek likiditeye sahip bilançosunu korumak için toptan fonlama kullandı ve ardından borçlanma senetleri sattı. Yorumlara göre şu anda Silvergate mevduatların azaldığı sürekli bir döneme hazırlanıyor. Şirket ayrıca mevcut ekonomik gerçekler nedeniyle işgücünü önemli ölçüde azaltmaya da karar verdi.

Bunlara ek olarak Silvergate CEO'su Alan Lane yaptığı açıklamalarda, "Misyonumuz değişmedi" dedi ve ekledi:

Temel kurumsal müşterilerimiz için katma değerli hizmetler sunmaya kendimizi adamış durumdayız. Ve dijital varlık sektörünün potansiyeline inanıyoruz. Bu taahhüdümüzü sürdürmek için mevcut durumu atlatmak üzere harekete geçiyoruz. Bir yandan da likiditesi yüksek bilançomuzu ve güçlü sermaye pozisyonumuzu koruyoruz.

Öte yandan Silvergate Capital, Silvergate Bank'ın ana şirketi konumunda. Banka, dijital varlık endüstrisine finansal altyapı çözümleri sunuyor. Silvergate, merkezi San Diego'da bulunan Kaliforniya merkezli bir banka olarak karşımıza çıkıyor.

Read Entire Article